Skapa patina, rost och ärgning

Metall, så som som järn, koppar och brons, oxiderar naturligt av väder, vind och syre. Detta skapar otroligt vackra patinor i olika toner beroende på omgivning och metall. Med oxideringsmedel kan du snabba upp och kontrollera den här processen. I den här guiden djupdyker vi i oxidering, rost och ärgning. Här kommer du lära dig hur du kan använda dig av järnfärg, metallpulver och äkta metaller tillsammans med flera olika patinalösningar.

Blågrön patina och rost-patina


Bildtext: Till vänster blågrön patina över kopparpulver och till höger rost-patina över järnpulver.

Allmänt om oxideringsmedel

Hos oss på Cria hittar du i huvudsak 4 stycken olika oxideringsmedel. Blågrön patina, Grön Patina, Rost och ärgning samt Rost-patina. Dessa lösningar har en formula som skapar äkta patina på metaller, men på mycket kortare tid. Här pratar vi inte dagar, veckor eller år utan snarare runt en timme. För att få detta att fungera behöver man äkta metall. Äkta metall kan vara en solid plåt, metallpulver eller färdigblandade färger som redan innehåller det du behöver. Nedan förklarar vi hur du arbetar med var och en av dessa typer av material.


Bildtext: Rost-patina, grön patina, blågrön patina och Rost- och ärgning

Introduktion till att skapa äkta patina

Patina uppstår bland annat på järnhaltiga metaller som t.ex. stål, gjutjärn och smidesstål eller objekt av mässing, brons eller koppar. Det finns även rostfritt stål som har betydligt större motståndskraft mot rost, där lämpar sig inte oxideringsteknikerna särskilt bra.

Så här oxiderar du plåt och andra föremål i metall

Stålplåt rostad med Rost-Patina

Bildtext: Oxiderad helt vanlig stålplåt. Plåten är först slipad med 600 korn slippapper.

Att skapa oxidering på plåtar är populärt och kan till och med vara ett intressant sätt att inreda t.ex. väggar hemma och i offentliga miljöer. För att ge oxideringsmedlet bästa förutsättningar finns en del saker att tänka på. De allra flesta plåtar, speciellt stålplåtar, är behandlade på ett eller annat sätt, just för att inte rosta. Här är några exempel och hur du ska göra för att få bort behandlingen innan du applicerar en patinalösning:

1. Oljebehandling/kallvalsad plåt - Ett tunt lager olja har applicerats på plåten. Tvätta bort detta med en trasa och avfettningsmedel (lacknafta, aceton eller industriellt lösningsmedel) och tvätta sedan ytan med varmt vatten och diskmedel.

2. Galvanisering - Ett lager av zink har applicerats på plåten. Detta är lite svårare att få bort, men inte omöjligt. Galvaniseringen kan avlägsnas med mekanisk slipning. Det är även möjligt att avlägsna den med hjälp av syror, men det ska endast ske om du är bekant med att arbeta med farliga kemikalier och förstår riskerna med detta. Använd i sådana fall ättiksyra eller utspädd saltsyra.

3. Lackering eller målning. Ett lager lack eller färg har applicerats på plåten. Avlägsna detta med hjälp av mekanisk slipning, färgtvätt eller med hjälp av varmluftspistol och en skrapa.

4. Övrigt. Plåt kan vara behandlad på många olika sätt, men även föroreningar kan skapa beläggningar som förhindrar att oxideringsmedlet blir effektivt. Om du är osäker, slipa objektet mekaniskt.

Tänk på säkerheten. Använd alltid munskydd, god ventilation, ögonskydd m.m. när du slipar eller använder kemikalier.

Kopparfärg och kopparfärg som sedan ärgats med blågrön patina

Bildtext: Vanlig kopparfärg med tillsatt kopparpulver som sedan ärgats med blågrön patina.

När objektet eller plåten är helt ren är det dags att börja oxidera metallen! Vilken patinalösning du ska använda beror på vilken typ av metall det är samt vilket utseende du vill uppnå. Använd Rost-patina eller Rost och ärgning för att skapa rost, använd blågrön eller grön patina för att oxidera mässing, koppar eller brons.

1. Applicera patinan med hjälp av spray, pensel eller roller. Vilket du väljer beror på omfattningen av ditt projekt. Applicera ett tunt lager till att börja med för att se hur rosten utvecklas.

2. Efter ca. 30 minuter bör du se hur oxideringen utvecklar sig. Är du nöjd kan du stanna här. Om du inte är nöjd är det bara att gå på med mer patina. Slutlig oxidering får metallen först när patinalösningen helt torkat. Ha därför lite tålamod och vänta in torkningen för att se resultatet och för att inte riskera att applicera onödigt mycket patina.

3. När du är nöjd kan du nu välja att låta det vara eller ytbehandla den med en lack. Om du inte ytbehandlar kommer oxideringen fortsätta att förändras. Speciellt om du vill ska ha den utomhus. Om du vill stoppa processen är det bäst att göra detta med en väderbeständig, matt lack, gärna i sprayform. Använder man pensel finns risken att rostpartiklar blandas upp i lacken och den kan bli grumlig.

Så enkelt är det att rosta en plåt och andra järnhaltiga metaller. Men det finns flera sätt att göra detta på.

Använd metallfärg eller metallpulver för att skapa patina

Att använda en färg eller blanda i metallpulver i en färg innebär att man få allt, där färgen fäster, att oxidera. Det är mycket populärt att använda på t.ex. uppgjutna ting av betong och gips eller varför inte sätta en ålderstigen metallisk prägel på en lampfot eller ett prydnadsobjekt. Du kan dessutom använda detta sätt för att skapa effekter på tavlor och mixed media. Gör så här:

1. Förbered objektet. Innan du börjar, se till att det du ska måla på är helt rent och fritt från lösa partiklar.

2. Använd gärna en grundfärg. Det är inte ett måste, men det är att rekommendera att använda en grundfärg, både för effekt och funktion. En anledning till att grunda kan vara både för att spara färg eller få din metallfärg att fästa bättre. En annan är att man kan styra genomslagen bättre. Kanske vill du att din grund ska vara en viss färg för att effekten av patinan ska passa bättre. T.ex. till rost passar svart grundfärg väldigt bra, men det är även snyggt att arbeta med andra effekter så som turkos.

3. Efter eventuell grundfärg applicerats och torkat är det dags att börja måla med metallfärgen, eller skapa din egen metallfärg med metallpulver. Detta gör du enkelt genom att blanda ner pulver av vald metall i valfri vattenbaserad färg. Räkna med ett par matskedar metallpulver per dl färg. Applicera sedan ett första lager relativt tunt.

4. När första lagret färg torkat är det dags att lägga nästa. Om du har fått den täckning du önskar är det patina som gäller. Om du inte fått täckningen du önskar är det bara att måla ett lager till.

5. Det sista lagret ska inte torka helt utan vara något fuktigt, då ska du applicera din patina. Alla patinor fungerar ungefär lika. Du kan applicera med pensel, svamp, roller eller spray. Vilket arbetssätt du ska använda beror på vad du vill uppnå. Spray och roller ger jämna ytor och/eller täcker stora ytor snabbt medan pensel och svamp ger en mer kontrollerad applicering och låter dig skapa effektfulla detaljer. Detta är särskilt lämpligt på konst och mindre projekt. Börja med ett tunnare lager. Beroende på hur rik på metall din färg är, ju mer eller mindre kommer den oxidera. Låt verka i 30-60 minuter för att se om du uppnår resultatet du önskar. Om inte, applicera mer. Tänk på att processen kommer fortsätta så länge patinan är fuktig. Det är först när den torkat helt du ser det slutgiltiga resultatet. Detta kan ta allt från någon timme till 24 timmar beroende på hur fuktigt det är.

6. Precis som med solid metall kan du nu välja att stoppa oxideringen eller låta den vara naturlig. Om du vill stoppa den, använd ett matt lack.

I videon visar vi hur man skapar texturer på en tavla med rost-patina.


En snabbspolad video över hur ärgningsprocessen fungerar. Koppar och grönblå patina.


Oxidera kallgjuten metall eller metallpulver i lack

Ett lite mer avancerat sätt att använda metallpulver är att gjuta in det i harts som t.ex. epoxi. Detta är ett mycket effektfullt sätt att skapa objekt som ser ut och känns som solid metall. Det finns många sätt att göra detta, men det vanligaste är att helt enkelt blanda en mättad blandning med metallpulver och epoxi som man sedan låter härda. När den härdat slipar man fram metallen för att ge den ett autentiskt utseende.

Det samma gäller lack. Blanda metallpulvret i en lack, gärna en glansig variant. När det härdat kan du även här slipa fram en metallisk yta. Tänk på att blandningen måste vara mycket riklig. Detta är ett toppenbra sätt att få vad som helst att se ut som solid metall.

För att oxidera dessa varianter gör du på precis samma sätt som med plåt och metallfärg. Se ovan.

Andra sätt att ärga och rosta, tips och trix.

Kraftig patina skapad med lim och järnpulver och sedan oxiderad med Rost- och ärgningsmedel.

Bildtext: Mycket kraftig patina med överdosering av rost- och ärgning över lim med järnpulver ovanpå.

Det finns oändliga möjligheter att skapa texturer och olika grader av oxidering efter tycke och smak. Här nedan skriver vi många olika tips i listform.

- Strö ut metallpulver i lim. Applicera lämpligt lim på en yta och strö metallpulvret över limmet innan det härdat.

- Applicera mer eller mindre metallpulver. Beroende på hur mycket eller lite metallpulver/metallfärg du applicerar på en yta kan du skapa olika toner av oxidering och texturer. När pulvret ärgar fäster det även i sig självt och skapar en, nästan, solid yta.

- Strö metallpulver i en gjutform. Genom att göra detta binder själva gjutmaterialet metallpulvret. Detta är speciellt lämpligt till extremt hårda material som epoxi, acrylic resin, formgips och mer.

- För att skapa egna metallfärger kan du blanda metallpulver i vilken kulör du vill. Ofta kanske man tänker sig att man vill blanda ner pulvret i metallicfärg, men det är även effektfullt att blanda sina egna färger. Kom ihåg, du kan få vilken färg som helst att oxidera.

- Tänk på att mycket metallpulver kräver mer oxideringsvätska.

- Variera mängden patinalösning. Använd mycket lite för att skapa en hint av oxidering eller använder massor för att skapa fler färger i oxideringen som kan gå från nästan vitt till grönt, blått och nästan gult. Stora mängder tenderar att dunsta och lämna kvar rester vilket även det kan vara snyggt i vissa sammanhang när man verkligen vill ha en "stökig yta".

- Blanda olika metalltyper och patinor. Man kan skapa väldigt häftiga effekter genom att blanda olika metaller och patinor. Måla med både järn och koppar, applicera både grön/blågrön patina och rostpatina.

Rostpatina och järnfärg. I bakgrunden, frigolitklot rostade med produkterna.

Hitta Patinor, metallpulver och metallfärg hos oss på Cria

Som vi tidigare nämnde har vi fyra stycken olika patinor i sortimentet. Dessa finns även i flera olika storlekar. Rost- och ärgning (som fungerar både till järnhaltiga metaller och kopparhaltiga metaller) finns i förpackningar upp till 5 liter. Perfekt om du vill ärga/rosta mycket stora ytor, eller har många objekt.

Men det är inte bara patinor som finns i vårt sortiment. Vi har även metallpulver i äkta järn och koppar. Dessa är mycket finmalda så de passar mycket bra att blanda upp i färg, strö ut på ytor och mycket annat Därutöver har vi även vår egen järnfärg med extremt mycket äkta järnpulver.  Så pass mycket järnpulver att färgen blir helt opak och täcker de allra flesta ytor. I vår järnfärg är det endast järnpulvret som skapar den mörka nyansen. Vi tillsätter inget färgämne.

Vill man prova på finns det även kit att köpa. Bland annat det populära rost-kitet.

Felsökning patinor

Ibland råkar man ut för problem. Det kan vara att patinan inte alls ärgar eller rostar som man vill, det händer inget när lösningen appliceras eller det blir allt för kraftigt. I det slutliga stycket går vi igenom några punkter och ger tips på hur du kan åtgärda dem.

- Metallpulver i färg - problem, det oxiderar inte - Om det är i en färg kan det vara så att färgen inte är kompatibel med pulvret. Byt färg, använd alltid vattenblandad färg, ej oljefärg eller liknande. Det kan även bero på att du har för lite järnpulver i färgen, öka mängden. Det kan även bero på att underlaget är för poröst. Applicera en grundfärg.

- Metallpulver på en yta - problem, det oxiderar inte - Ofta beror detta på att man har för tjockt lager metallpulver eller att ytan under är för porös. Detta gör att patinan torkar ur innan den har börjat få effekt. Antigen minskar man lagret metallpulver, behandlar grunden eller öser på med mer patinalösning

- Metallplåt - problem, det oxiderar inte - Det vanligaste problemet är att man har en plåt som har stor motståndskraft mot oxidering (t.ex. rostfritt) eller att den är ytbehandlad med någonting som stoppar. Ibland är det väldigt svårt att se eller känna om en plåt är behandlad med någonting. Prova att slipa kraftigt på ett litet område. Använd maskinell slipning kornstorlek 240. Därefter applicera patina på det slipade området. Om det oxiderar, ta reda på vilken typ av behandling plåten har och gå igenom stegen ovan för att rengöra plåten.

- Det blir fel färg på patinan - Ett bra exempel på detta är att grön patina blir blå eller att rostpatina blir grön. Om grön patina blir blå reagerar ytan för kraftigt, använd betydligt mindre patina. Samma sak gäller om rostpatina blir grön, minska mängden patina kraftigt.

Har du några frågor om ditt projekt eller vill köpa större mängder? Kontakta oss så hjälper vi dig. Du hittar alla våra kontaktuppgifter här.

Hitta patinor och metallpulver hos oss!