Doppa latex - skapa gjutformar snabbt!
Att man kan pensla latex och skapa gjutformar på detta sätt vet nog många, men visste du att man även kan doppa latex för att skapa färdiga gjutformar på bara någon timme? Vår latex vi säljer i webbutiken är även lämplig att använda till denna teknik.
Två olika tekniker av doppning
Det finns två olika huvudtekniker för doppning. Den ena är den de flesta tänker på och det är när man doppar ner ett föremål i latexen och sedan tar upp det, för att sedan doppa ner det igen. Det är den tekniken man använder för att tillverka latexhandskar, ballonger och annat. Det kanske inte lika många vet är att det ofta inte är denna teknik som är bäst när man ska skapa tjockare lager som till exempel gjutformar. Den tekniken fungerar, enkelt talat, genom att man doppar ner objektet färre gånger. Det är fullt möjligt att till och med bara doppa en gång. Sänk ner och kom tillbaka efter 20-60 minuter, och du har en färdig gjutform som bara behöver torka. Ett måste för storproduktion. Dessutom blir dessa formar helt släta och jämntjocka.
Med rätt material, teknik och handlag kan man skapa många färdiga gjutormar på någon timme.
Prova själv i teknikens enklaste former.
Det går att skapa dessa formar med både porösa och täta mastrar. Använder man icke porösa formar måste man dock använda sig av ett medel som koagulerar latexen. Vill du prova någonting snabbt för att se att tekniken faktiskt fungerar kan du göra det enkelt genom att sänka ner ett gipsföremål i latex. Låt sedan föremålet stå en timme, lyft upp det och ställ det på tork. Så enkelt är det att testa. Du kanske inte riktigt får till en komplett gjutform på detta sätt, men det är i alla fall ett intressant test att göra för att se vilka möjligheter det finns.
Producera många latexgjutformar på en gång
Om man vill få till en riktig produktion och ha konsekventa resultat, då blir det genast mer avancerat och här får man experimentera en hel del själv. Det är mycket som ska tas med i beräkningen som till exempel val av kärl, mängd latex, förtunning, förtjockning, gipsmaterial, temperatur, eventuell vakuumkammare, torktider och mycket annat. Detta är någonting man får experimentera sig fram till på egen hand efter dina egna förutsättningar.
Är du intresserad att utbilda dig i dessa tekniker? I samarbete med ett kompisföretag, som just jobbar med detta, kommer vi på Cria kunna erbjuda utbildningar inom denna teknik, och mycket annat. Är du nyfiken? Hör av dig till oss och gör en intresseanmälan. Den är såklart inte bindande, men intressant för oss att veta efterfrågan. Skriv till hej@cria.se