En detaljerad guide över hur du gjuter ljus i betong

I den här guiden kommer vi gå igenom hur man skapar "betongljus" på ett jätteenkelt sätt. Vi skriver "fläcksäkert" i guiden, det gör vi för att att få fläckar av ljusmassan är väldigt vanligt och ser inte alls roligt ut. Det finns enkla sätt att komma runt det problemet. Den här guiden är fläcksäker helt enkelt. Guiden är detaljerad och hanterar många olika områden, både inom betonggjutning och ljusgjutning.

Detta behöver du för att följa guiden.

Innan vi drar igång behöver vi några saker för att följa guiden. Vi behöver hobbybetong, ljusmassa, vekar, smältkärl och eventuellt ljusfärg. Du behöver även en liten plastburk och någonting att trycka ner för att skapa utrymmet för ljusmassan. Utöver det behöver vi ett kärl att blanda i, en rörpinne, en våg och släppmedel (matolja duger gott till detta enkla projekt). Längst ner i denna guide hittar du alla produkter.

Men nu kanske du undrar var det där fläcksäkra tricket är någonstans? Det handlar faktiskt om betongen. Vår hobbybetong är så pass tät att inte ljusvaxet orsakar några fläckar på utsidan. 

Då drar vi igång, så här gjuter du ljus i betong, vi börjar med att gjuta våra enkla betonglyktor.

1. Börja med att mäta upp volymen. Ett enkelt sätt att göra detta är att fylla burken, som ska användas för att skapa lyktan, med vatten. Tryck sedan ner objektet som ska utgöra hålet för ljusmassan i vattnet. Den volymen som är kvar är den volymen du behöver i betong.

Ett blandkärl med tillsatt vatten inför betonggjutning

2. Nu när du vet volymen du behöver är det dags att blanda till betongen. Men innan du gör det kan du applicera lite matolja eller formolja i formen. Det gör det lite enklare att få ur betongen. Du behöver 0,18 liter vatten till 1 kg betong. Om du behöver mindre betong är det enkelt att räkna ut hur mycket du behöver. Ex. till ett halvkilo betong behöver du hälften av det, det vill säga 0,09 liter vatten, det vill säga 90 ml

Ett kärl med vatten där hobbybetong tillsätts

3. Tillsätt därefter hobbybetongen i vattnet. Gör aldrig tvärtom, om man tillsätter vattnet i betongen blir det mycket svårt att blanda. Vi har vårt kärl på en våg. Det är för att det är enklare att få en exakt blandning. Vi vet att 0,18 liter vatten väger just 0,18 kg. Då ska vi tillsätta 1 kg betong. Tillsammans blir detta 1,18 kg. När all betong är i, blanda i ca. 1-2 minuter tills du har en jämn massa. Låt gärna betongen vila någon minut och rör sedan om precis innan du ska fylla upp dina lyktor. Tips. Om du tillsätter lite åt gången och blandar runt blir det enklare att blanda än om du häller i all betong på en gång.


4. Fyll sedan upp kärlet. Här finns några saker att tänka på. Du använder vår egen hobbybetong, därför är inte luftblåsor ett så stort problem, men knacka gärna formen lite för att få bort ytliga blåsor. Tänk även på att inte överfylla kärlet. Då kommer det bli väldigt svårt att avforma ljuslyktan. Lämna några millimeter eller mer i ovankant. Detta gäller alltså när objektet som ska användas för att skapa utrymme för ljusmassan är nedtryckt.

Trycka ner ett objekt i betongen för att skapa utrymme för ljusmassa

5. Tryck ner objektet i betongen. Vi använder oss av ett halvklot, som vi även säljer som gjutform. Det tycker vi blir en snygg rundning, men du kan använda dig av många olika saker, en mindre burk till exempel fungerar jättebra. Vill du använda halvklotet som vi använder hittar du det här: Gjutform halvklot. Snurra lite på objektet du trycker ner och lägg sedan på en vikt så att det håller sig under ytan och inte flyter upp. Var även noga med att det inte ligger mot några kanter. Lite ojämnheter är bara snyggt, men om det ligger för nära kanten kanske lyktan går sönder när du avformar den.

En bild där ett objekt tyngs ner i betongen för att skapa utrymme för ljusmassa

6. Nu ska betongen härda. Vår hobbybetong är blixtsnabb och du kan avforma den redan efter 2-3 timmar. Om du är ny på att gjuta rekommenderar vi dock att du väntar några timmar till. Varför det är en bra idé är för att betongen är mer tålig och mindre fuktig ju längre tiden går. Det gör det enklare att få ur betongen ur formen.

7. När betongen är klar ska ljuslyktan nu avformas. Eftersom vi lämnat några mm högst upp i kärlet är detta jätteenkelt. Ta burken, vänd den upp och ner och knacka den bestämt mot en bordsyta. Detta gör att betongen lossnar och faller ur burken. Nu ska betongen torka ordentligt. Om man ska hälla varm ljusmassa ner i betong är det viktigt att ingen fukt finns kvar i betongen. Vi brukar rekommendera att man väntar ett par dagar innan man gjuter ljuset.

Slipa betongen så att ljuslyktan blir som du vill ha den

8. Om inte ljuslyktan ser ut som du vill är det nu ett bra läge att slipa till den lite. Till detta är det bäst att använda ett våtslippapper. Gör det gärna under rinnande vatten, men tänk då på att betongen måste torka igen innan den varma ljusmassan hälls i.

Smält ljusmassan 80% paraffin 20% stearin

9. Nu är det äntligen dags för ljusmassan.. Vilken ljusmassa du använder beror på vad du föredrar. Den ljusmassan vi använder innehåller 80% paraffin och 20% stearin. Den massan vet vi fungerar fint till detta. Det kan vara så att vissa ljusmassor har större tendens att läcka ur betongen. Vi har provat många, men vi har inte provat alla. Vill du vara säker på att det fungerar, använd vad vi har använt i guiden. Använd ett smältkärl som du ställer i vattenbad i en kastrull. Smält gärna inte ljusmassan direkt i en kastrull. Du får en bättre och jämnare värme om du gör det i ett vattenbad.

Rör om i ljusmassan då och då

10. Värm hellre långsamt än snabbt, låt inte vattnet koka eller i alla fall inte stormkoka. Ha lite tålamod och värm sakta. Rör om då och då för att fördela värmen. Detta gör att du inte riskerar att bränna ljusmassan. Om du önskar kan du även, när ljusmassan smält, tillsätta ljusfärger, doftoljor och mer.

Fyll upp betonglyktan med paraffin, stearin, sojavax eller annan ljusmassa

11. Placera ner veken i betonglyktan. Klipp av veken så att den inte blir allt för lång. Vi använder oss av vekar med en liten fot. Det gör det enkelt att hålla veken på plats. Ett tips är att droppa lite stearin i botten på lyktan och sedan placera veken. Det gör att den står still. När man sedan fyller på stearinet kan veken böja sig lite, men om man har en kort veke är det ganska enkelt att räta upp den igen. Det finns lite olika sätt att fylla upp lyktan. Det bästa är att fylla den i omgångar. Om man fyller upp allting på en gång blir det ganska stora värmeskillnader och ytan kommer stelna långt innan mitten gör det. Detta kommer orsaka en ojämn yta. Därför är det bättre att hälla i lite, låta det stelna till och sedan fylla på igen. Hur många gånger du behöver göra detta beror på hur djup din ljuslykta är. Om kärlet är varmt, använd en arbetshandske eller liknande.

12. Nu är det bara att vänta tills massan kallnat och stelnat. Klart! Nu kan du njuta av ditt nya betongljus.

Visste du förresten att du även kan gjuta ljus i latexformar, PE-formar och andra gjutformar? Det ska vi gå igenom i en annan guide. Vill du se våra gjutformar, klicka här.

Betongljus med ljusmassa paraffin och stearin
På bilden har vi även färgat in ljusmassan gul på två av ljusen.


Produkterna i guiden

Lägg till en rubrik