Så här använder du Cenusil och andra silikoner

I vårt sortiment finns flera olika silikoner, både kondensationshärdare och additionshärdande. Dessa produkter täcker alla typer av gjutmaterial, från vax och gips till betong och epoxi. Dessutom finns det specialsilikoner för livsmedel, för avgjutningar mot hud och knådsilikon såklart.

I vårt exempel nedan använder vi Cenusil vilket är ett fantastiskt additionshärdande silikon för gjutning av betong, epoxi och många andra material.

Hur använder man egentligen silikon?

I detta avsnitt kommer vi visa en liten guide över hur man använder silikon. I exemplet tillverkar vi en gjutform, men man kan även tillverka produkter av silikoner till många olika tillämpningar, men för enkelhetens skull koncentrerar vi oss som sagt på gjutformstillverkning i denna guide.

Förberedelser inför avgjutningen.

Kockarna kallar det "mise en place", och det betyder att man ska ha förberett allting, allt på sin plats, helt enkelt. Det är bra att ha koll på grejerna på redan innan. I det här exemplet gjuter vi med Cenusil, vilket är ett additionshärdande silikon som ska blandas 1:1. Vi kommer att använda oss av ett sätt som vi tycker är otroligt smidigt, att man både väger upp, och blandar, i samma burk. Alla produkter hittar du längst ner i detta inlägg.

Detta behöver du:

  • Ett blandkärl, vi använder oss av Colad 400 ml
  • Ett gjutkärl, vi använder oss av Colad 700 ml
  • En blandpinne, vi använder oss av Colad Turbomix (om du använder något annat se till att det är en blandpinne av plast eller metall när du blandar additionshärdande produkter.
  • Silikonet, i detta fall Cenusil del A och del B
  • En våg
  • Ett objekt vi ska gjuta av.

Val av material på mastermodellen

Ett extra avsnitt vi vill hoppa in med innan vi går på själva blandningen och gjutningen är valet av material för din mastermodell. Här finns det mycket att tänka på.

Additionshärdande silikoner kan få härdningsproblem om de kommer i kontakt med material som innehåller svavel, exempelvis latex eller polysulfider, eller aminer som finns i vissa polyuretaner och epoximaterial. Tennföreningar, som används i vissa silikonprodukter, kan också störa härdningen, liksom metaller som koppar och aluminium med oxider. Plastmaterial med mjukgörare eller tillsatser, samt föroreningar som smörjmedel och oljor, kan även orsaka inhiberingsproblem.

När det gäller kondensationshärdande silikoner ska man undvika material som är fuktiga som t.ex. organiska material, våta leror och annat.

Vidare får man tänka till på om ens objekt är mycket skört (då kan t.ex. vårt kroppssilikon vara bra) eller mycket poröst, Om materialet är alldeles för poröst kanske du behöver lacka det först. Vilket lack som är lämpligt beror på vad materialet är tillverkat av. Schellack, klarlack och polyuretanlack fungerar generellt bra.

Låter det krångligt? När man kommer i kontakt med alla dessa "krav" första gången kan det låta lite mycket, men när man väl sätter igång förstår man materialen och eventuella problem snabbt.

Förbered objektet inför avgjutningen

Se till att objektet är rent och fritt från smuts innan avgjutningen Objektet kan behöva fästas i botten innan silikonet hälls på.

I detta exempel har vi tillverkat en blomma av plexiglas som vi vill kunna skapa snabba avgjutningar av. Plexiglas behöver generellt inte förberedas. Om objektet som ska gjutas av väger lite bör man förankra det på något sätt. Ofta räcker det med att ha lite vaselin under det för att det ska "suga" sig fast, men ibland kan man behöva limma. Om man använder dubbelhäftande tejp och andra liknande material ska man tänka på att dessa bygger något vilket kommer göra att silikonet tränger under. Detta "skägg" som blir i gjutningen kan man fixa till i efterhand med en skalpell eller sax, men det är alltid lite merjobb att göra detta.

Väg alltid silikonet

Blanda silikonet i samma kärl, del A och del B i vikt När del A redan finns i kärlet, tillsätt då del B

Man ska alltid väga silikonet och aldrig gå på volym. Det är viktigt att ha korrekta blandningar. Ett enkelt sätt är att, som på bilderna, hälla i del A, kontrollera vikten och sedan tillsätta samma vikt av del B (olika silikoner har olika blandningsförhållanden). Detta är det bästa sättet att få en korrekt blandning. Använder man två kärl sitter alltid lite kvar i kärlet och därav blir inte blandningsförhållandet optimalt.

Blanda försiktigt

Blanda silikonet noga för att undvika luftblåsor Blanda silikonet noggrant även ut i kanterna för att undvika ohärdat silikon i blandningen

För att undvika dra ner luft i blandningen ska man blanda försiktigt och gärna använda sig av en blandpinne som är till för sådant. Börja med att långsamt blanda i mitten av kärlet. Gå sedan utåt och var mycket noga med att skrapa kanter och botten. Detta är någonting många missar. Om man inte skrapar kanterna och botten finns där oblandat silikon som sedan när det rinner ut kommer orsaka fläckar som inte härdar ut ordentligt. Ta god tid på dig att blanda de två delarna.

Olika silikoner har olika härdare och det finns även färgade härdare. Målet är att hela blandningen i burken ska vara fullständigt homogen. I detta läge kan man även avlufta de flesta silikoner, om man har tillgång till en vakuumkammare. Har man inte det så har vi ett trix här nedan för att undvika så mycket luft i dina gjutningar.

Dags att fylla formen

Häll silikonet i en tunn stråle vid gjutning av objektet Silikonet ska hällas i en tunn stråle för att undvika luftblåsor

Det är det här steget som gör silikon speciellt mot flera andra gjutmaterial som t.ex. latex. Du häller helt enkelt över silikonet, ge det lite tid och sedan är det klart! Självklart kan man dock, om man önskar, även pensla silikon i flera lager. Då behöver man generellt sett en tixotrop, men så djupt går vi inte i dagens guide.

Jo, vi nämnde här ovan att vi har lite trix för att få silikon luftfritt även om man inte har en vakuumkammare. Först och främst ska man hälla silikoner från hög höjd i en mycket tunn stråle. Detta gör att många av de luftblåsor som redan finns i blandningen spricker på vägen ner. Strålen bör man även rikta så den håller sig på samma plats hela tiden och flyter ut från den punkten. Även detta gör att man inte får speciellt mycket luftblåsor i formen. Har man rejäla negativa vinklar där luft naturligt fastnar bör man vinkla formen lite när man fyller så luften kan "pysa ut" innan hålrummet fylls. Om det inte är möjligt kan man även försöka pilla med någonting för att trixa ur luften ur det hålet. Normalt sett när det gäller de flesta av våra silikoner är de så pass rinnande att de flesta luftblåsor stiger upp av sig själva och lägger sig inte omkring modellen.

Silikon härdar snabbt

Gjutform av Silikon Cenusil efter några timmars härdning

Nu är det dags att vänta. Cenusil tar ca. 14-16 timmar att härda. Alla silikoner är olika. De flesta kan även påskyndas väsentligt med hjälp av att tillsätta värme, så även Cenusil. Ett annat silikon vi har, Elastosil, kan gå från flytande till färdig form på bara 10 minuter, men då krävs värmetillförsel på 190°C. De flesta silikoner blir färdiga på någon timme eller två om de får stå i 60°C.

När silikonet har härdat klart är det dags att avforma. Just Cenusil är extremt tåligt och det kan du dra och slita i nästan hur mycket som helst. Andra silikoner kan vara lite känsligare och kräva en försiktigare avformning, men generellt sett är det väldigt enkelt. Det är alltid bra att låta en färdig form få vila lite efter avformningen. Värmehärdade kan dock användas på en gång.

Om du vill få bort gummikänslan på formen kan du nu använda talk för att få den lite mer hanterbar. Detta fungerar bra om man ska gjuta betong, gips, acrylic resin och liknande material. Ska man gjuta epoxi vill man gärna inte talka då man vill ytan ska vara så blank som möjligt, i de flesta fall.


Tycker du om dessa ingående guider. Berätta gärna för oss. Vill du vi dyker ännu djupare i silikoner och andra avformningsmaterial, är det något specifikt du vill veta mer om? Låt oss få veta. Kontakta oss här i webbutiken eller sväng förbi vår butik i Tornby Linköping.

Hitta silikon här!