Så här gjuter du med Formgips
Publicerad 2024-09-29 09:07 av EmelieVill du ha snabba, hårda och vita gjutningar är Formgips perfekt. Materialet är mycket hållbart, härdar på ca 15–30 minuter och är väldigt enkelt att gjuta med. Det är speciellt lämpligt att använda till gjutning tack vare att det flyter så lätt och når alla små detaljer i gjutformarna.
Att gjuta med Formgips är väldigt enkelt. Denna guide är till för dig som vill fördjupa dig i gipsgjutning och vill veta allt.
Mer information om formgips
Innan vi drar igång guiden tänkte jag gå igenom några vanliga frågor vi brukar få om Formgips. En FAQ helt enkelt. Här kommer några snabba svar:
Vad skiljer Formgips från Jesmonite och liknande produkter?
Den största skillnaden är att Formgipset blandas med vatten och Jesmonite blandas med en bas på akryl. Det vill säga, en plast. Detta gör Jesmonite lite tätare och något mer hållbart. Man kan även blanda Formgips med akrylblandningar för att uppnå samma resultat. En annan stor skillnad är priset där Jesmonite kostar flera gånger mer. I övrigt fungerar produkterna ungefär på samma sätt.
Kan man skapa marmoreringar och annat med formgips?
Visst kan man det. Det finns många sätt att skapa marmoreringar och mönster. Man kan färga in en del av gipset och sedan hälla ut det i ett mönster i formen. Sedan låter man gipset härda och tillsätter därefter ofärgat gips, eller en annan färg av gipset och låter det härda. De båda delarna kommer att binda och bli ett stycke.
Ett annat roligt sätt är att hälla i två, eller fler, infärgade delar av formgips på en gång och dra runt de olika delarna med en blandpinne eller tandpetare. Detta skapar spännande mönster.
Det finns flera sätt att skapa dessa mönster. Vidare kan man även färga in formgipset, hälla ut det och låta det härda tunt och sedan knäcka gipset i smådelar. Det blir nästan som en mosaik. Denna kan man antingen blanda upp i formgipset eller lägga i botten på en gjutning. Sedan kan man slipa fram dessa mosaikbitar med hjälp av ett sandpapper. Det är även det ett riktigt trevligt sätt att skapa någonting unikt.
Är formgips detsamma som stengips?
Ja, och nej. Formgips är en helt egen formula, men är mer hållbart och vitare än de flesta stengipser. Samma fråga får vi ibland om tandläkargips, porslinsgips och flera andra typer. Formgipset håller sig absolut i toppen av dessa typer av gips när det gäller funktion och tålighet.
Kan man ha Formgips utomhus?
Det här är den vanligaste frågan vi får om produkten. Det korta svaret är ja, men vi har valt att inte skriva ut det. Anledningen till detta skulle behöva ha en helt egen uppsats, men här kommer ett kortare svar på det.
Ja, formgips är faktiskt tillräckligt tätt och väderresistent för att användas utomhus. För att man ska kunna ha det ute året om krävs dock att blandningen är exakt uppmätt i vikt, att man blandat maskinellt med korrekt verktyg för spackel/gips/bruk samt att gipset verkligen torkat ur, även i mitten. Det räcker alltså inte att gipset känns torrt på ytan. För att mäta om gipset kommit ner i rätt fuktighet krävs mätverktyg. Gipset bör ligga någonstans mellan 1–5% RF. Beroende på omgivande miljö kan denna siffra sedan öka till ca 10%. Över 17% är problematiskt. Detta gäller i stort sett alla typer av gips, från modellgips till gipsskivor för väggar. Om gipset inte nått denna RF kan man inte ha det utomhus. Det kommer göra att ytan förstörs och tillslut vittrar även de innersta delarna av gipset sönder.
Av denna anledning skriver vi inte att det är ett utomhusgips. Vi har dock många kunder som gjutit statyetter och andra större verk och har dem utomhus utan några problem. De har dock lyckats följa dessa råd till punkt och pricka.
Om du inte vill vara så teknisk, men ändå vill ha din gipsskapelse utomhus fungerar det mycket bra att lacka med en väderbeständig lack, likt denna, eller med en väderbeständig färg.
Är gipset giftigt, kan jag använda det till en skål med livsmedel?
Nej, gipset är inte giftigt och det går bra att förvara livsmedel på gipset. Med detta sagt bör man ändå skydda ytan på gipset för att undvika fläckar. Detta gör man bäst med en lack eller färg.
Är Formgips värmetåligt? Kan jag använda det till ljuslyktor?
Ja, Formgips är värmetåligt och det går bra att använda till ljuslyktor. Det enda man ska tänka på är att det inte är eldfast. Om lågan konstant ligger mot formgipset så kommer det brytas ner. Med detta sagt, det är inga problem att göra skålar med formgips för att sedan hälla ljusmassa i eller ställa ett värmeljus på.
Så här gjuter du med formgips
Då har vi gått igenom några frågor och svar och det är dags att gjuta med formgips. Vi kommer att gå igenom hur du gjuter en vanlig gjutning. Om du är nyfiken på hur man ska blanda för att det ska klara sig utomhus kan du skrolla upp till det avsnittet.
1. Förbered formen
Formgips kan man gjuta i många olika material som plast, silikon och latex. Inga förberedelser behövs. Släppmedel och andra hjälpmedel är inte nödvändiga mot dessa material. Ska du däremot gjuta mot trä eller andra porösa ytor behöver du först behandla materialet med t.ex. vaselin eller lack.
2. Blanda gipset
För absolut bästa resultat, blanda maskinellt med en skruvdragare och en färgvisp eller liknande. Det ger en bättre blandning än vad man kan uppnå för hand. Det fungerar dock självklart även att blanda för hand. Blanda alltid gipset i vattnet och inte tvärtom. Strö i gipset så fint som möjligt. Vill man vara riktigt petig kan man sila ner gipset i vattnet. Låt sedan gipset ligga och mysa i vattnet en liten stund. Någon minut räcker gott. Blanda sedan noggrant tills dess att alla klumpar, eller nästan alla klumpar, är borta.
Man ska blanda 3 till 3,5 delar gips och 1 del vatten. Det här är ibland lite knepigt att tänka sig fram till. Det bästa är att man väger gipset eftersom volymen kan skilja sig ganska mycket åt beroende på hur packat gipset är. Om du har 1 kg vatten ska du alltså ha 3–3,5 kg formgips. Den vikten i vatten ska du slå gånger 3 eller 3,5 beroende på hur flytande du vill ha massan där 3 är mer flytande än 3,5.
Om du känner att du vill förstå detta ännu mer kommer här ett tydligt räkneexempel på hur du räknar ut hur mycket gips du behöver.
Blandningsförhållande
Du ska blanda 3 till 3,5 delar gips och 1 del vatten. Detta betyder att för varje mängd vatten du har, ska du ha tre till tre och en halv gånger så mycket gips i vikt.
Vikt istället för volym
Eftersom gips kan ha olika volym beroende på hur packat det är, rekommenderas att du väger gipset istället för att bara mäta volymen.
Ett konkret exempel
- Om du har 1 kg vatten, så ska du ha 3–3,5 kg gips.
- För enkelhetens skull: ta vikten av vattnet och multiplicera den med 3 eller 3,5, beroende på hur tjock eller flytande du vill att blandningen ska vara. Om du vill ha den mer flytande, välj 3. Om du vill ha den tjockare, välj 3,5.
Volymberäkning för en specifik form
Om du har en form som rymmer 4 dl (400 ml) och vill fylla den med gipsblandning, så kan du räkna så här:
- Enligt instruktionerna ger 1 kg gips cirka 6 dl blandning.
- Om du vill fylla 4 dl, behöver du alltså cirka 0,67 kg gips (4/6 = 0,67) och 0,19–0,22 kg vatten (cirka 190–220 ml) beroende på om du väljer att blanda med 3 eller 3,5 gånger gips.
Beräkning med miniräknare
- Ta volymen av formen du vill fylla i deciliter (t.ex. 4 dl).
- Dela volymen med 6 (eftersom 1 kg gips ger 6 dl blandning).
- Resultatet är mängden gips du behöver i kilo.
- Multiplicera detta resultat med 3 eller 3,5 för att få rätt mängd vatten.
Med detta sagt behöver man inte vara så exakt. Formgips är lätt att blanda, men detta exempel ovan är ett exakt blandningsförhållande för att få ut det absolut bästa av gipset.
3. Fyll formen
Nu är det dags att fylla formen med din gipsblandning. Fyll först upp ca 1/3 av formen. Knacka lite runt om och i botten. Fyll sedan upp till 2/3 och upprepa. Därefter fyller du upp hela vägen och knackar och skakar formen lite. Formgipset är generellt väldigt enkelt att få ur luftblåsorna ur, men det finns ofta negativa vinklar i en form där man behöver vara på lite extra. Du har ca 12–18 minuter på dig att hantera gipset.
4. Låt härda och avforma
Lite beroende på rumstemperatur tar det ca 30 minuter innan gipset är färdigt och klart att avforma. Något att tänka på generellt när det gäller gips är att det snabbt blir hårt, men tar lång tid innan det är fullt härdat. Det är oftast mycket fuktigare än betong. Detta kan ibland ställa till det i vissa typer av hårda former. Om formen inte släpper enkelt. Låt det då härda längre tid. När ytan på gipset är torrare kommer gjutningen lossa lätt. Vill du veta ännu mer om gipshärdning följer här en tydlig förklaring:
Hur gips härdar och blir genomtorrt
När du blandar gips med vatten, startar en kemisk reaktion där vattnet och gipset reagerar och skapar en hård substans. Detta kallas för att gipset "härdar". Först börjar det stelna efter bara några minuter, men det tar längre tid innan det är helt torrt.
Exempel: en kub på 10x10 cm
Om du gör en gipskub som är 10x10 cm, kommer den kunna avformas efter ca 30 minuter och ytan kommer kännas helt torr efter någon dag eller två.Men för att gipset ska vara helt genomtorrt, så att all fukt har försvunnit inifrån, kan det ta upp till 7–10 dagar. Innan dess ska man egentligen inte måla gipset, detta gäller alla typer av gips, men gäller framförallt om man målar runt om hela figuren.
Vad påverkar torktiden?
Torktiden beror på faktorer som rumstemperatur, luftfuktighet och ventilation. Om det är ett varmt och välventilerat rum kommer det att torka snabbare. Om det är kallt eller fuktigt kan torktiden bli längre.
Efterbehandla och måla formgips
När din skapelse har härdat färdigt kan du nu välja att efterbehandla och måla gipset. Formgips kan slipas till en porslinslook. Detta passar bäst för större släta ytor som t.ex. skålar och prylar med stora släta ytor. Använd dig då av våtslippapper och gör det gärna under rinnande vatten. Börja med ett 600 korn-papper och arbeta dig uppåt. Det är gynnsamt att arbeta med våtslippapper ända upp till 3000 korn. Då får du en extremt jämn och porslinsliknande yta. Det är inte svårt att slipa/polera formgips. Här finns fina slippapper.
Formgips är väldigt fint som det är, men ibland vill man få lite extra färg på det hela. Gipset kan målas med nästan alla förekommande färger, från vanlig hobbyfärg till akrylfärg, vattenfärger och oljefärg. Gipset kan även lackas vilket förhöjer den porslinsliknande ytan.
Kom igång direkt, köp formgips hos Cria
I sortimentet av formgips hittar du småpåsar för dig som vill testa, dessa finns på 1 kg, vidare har vi även påsar på 5 kg och även hela säckar. Vill du ha en större kvantitet? Hör av dig till oss! Har vi missat någonting i den här guiden? Låt oss få veta så fyller vi på.