Så här ytbehandlar du betong till kök, golv eller utekök!
Publicerad 2024-09-26 08:35 av EmelieDet här är guiden för dig som vill ha en hygienisk, fläcksäker och vädertålig ytbehandling till din betong. Instruktionerna och tipsen nedan fungerar lika bra för köksbänkskivor, golv (topper är klacksäker), utekök och flera andra betongytor och avjämningsmassor.
Vi kommer att använda våra bästsäljare Betonglack och Topper. Bilder kommer.
Håll i er, för här kommer vi gå igenom saker och ting från grunden. Från hur man förbereder ytan, tar bort gammal ytbehandling, hur man får bort fläckar från betong, lägger ny behandling och hur man kontrollerar att den fungerar som den ska. Dessutom frågor och svar när saker inte riktigt fungerar som man tänkt sig.
Vi kommer att behandla bänkskivan med både Betonglack och Topper. Betonglacket fungerar i detta sammanhang som en sealer och binder damm och kalk i betongen. Detta ger både ett djup till toppern, men även god vidhäftning. Med denna ytbehandling får du en skiva som kommer hålla för alltid. Toppern kan underhållas och rekonditioneras vid behov.
Förbered betongytan
Det här är ett viktigt steg i processen. Om du har en nygjuten betong ska du se till att betongen nått den fuktighetsgraden då den kan ytbehandlas. Om du inte har den informationen bör du kontakta din leverantör av betong eller avjämningsmassa. När du tagit reda på det kan du hoppa ner till nästa stycke.
Om du däremot har en äldre betongyta du vill behandla bör du kontrollera några saker. För det första, är den ytbehandlad sedan tidigare? Är den smutsig eller har ingrodda fläckar? Vi börjar med att hantera frågan om sedan tidigare ytbehandlade skivor.
Förbereda redan ytbehandlad betong och avjämningsmassa
En yta kan vara behandlad på många olika sätt. Om man inte vet vilken behandling den har och man inte kan ta reda på det, får man prova alla nedanstående steg. Det är viktigt att få bort ytbehandlingen för att ge bästa förutsättningarna för den nya ytbehandlingen. Detta gäller alla typer av ytbehandlingar, inte bara Betonglack och Topper som denna guide kommer att handla om.
Såpa
Såpade ytor är ganska enkla att få rena. Det bästa sättet, om man har möjlighet, är att högtryckstvätta skivan tills det slutar skumma. Om man inte har den möjligheten och skivan kanske finns inomhus, ska man ändå tillföra stora mängder vatten, gärna ljummet/varmt vatten, samt borsta ytan tills det slutar skumma. Envis och ingrodd såpa, speciellt om den lagts på i för koncentrerade lager, kan behöva slipas bort.
Lack
Även om hårdlackade ytor är ganska ovanliga, existerar de. De kan vara lackade med epoxilack och ibland vattenbaserade klarlacker. För att få bort en sådan yta är det bara mekanisk slipning som fungerar. Oftast behöver man inte slipa särskilt djupt då dessa lacker sällan tränger ner långt i betongen. Vi rekommenderar att använda någon form av vattenslip, men om man inte har det fungerar en excenterslip också. Problemet är att pappret ofta sätter igen sig eftersom epoxin blir mjuk och kan fastna i pappret. Om det är vanlig lack fungerar det ganska bra. Börja med 80-120 korn och gå sedan gradvis uppåt. Avsluta med ett 1200-kornspapper.
Vaxade ytor
En vanlig vax brukar alltid ge med sig om man använder hett vatten (använd handskar så att du inte bränner dig) och ett vitt skurnylon. Vattnet ska vara 60 grader eller mer. Gör detta stegvis, det vill säga, häll ut vatten, gnugga med skurnylonet, skölj av och upprepa. Då löser vaxet upp sig genom värmen och det mekaniska slitaget.
Oljade ytor
Det finns flera sätt att få bort oljade ytor, men tyvärr måste vi säga att om din yta är oljad gör du bäst i att fortsätta att olja den. Risken att behandla något som varit oljat är alldeles för stor. Om du har problem med din oljade yta, försök att hitta en bättre stenolja. Se till att den går att värma och värm upp oljan i en fritös och ytbehandla 2-3 gånger. Då tränger den varma oljan ner och löser även upp den gamla oljan. Se sedan till att regelbundet fylla på skyddet. Vissa oljor går även att polera för att göra ytan tätare. Detta görs oftast med produkter som t.ex. Abralon, men hör alltid med tillverkaren av oljan först.
Impregnerade ytor
Det finns flera olika typer av impregnering till betong. Gemensamt för alla är att de är svåra att få bort, speciellt djupträngande impregneringar. Om skivan är behandlad med en impregnering som bara ligger på ytan brukar det fungera bra att ta ett 600-kornspapper för att få bort alla rester. Om det är en djupimpregnering kan det bli knepigare och det finns egentligen inga bra tips för att få bort det.
Förbereda obehandlade men smutsiga ytor
Har din betong inte en tidigare ytbehandling? Toppen, men om den inte är nyligen gjuten behöver du rengöra den och avlägsna fläckar. I bästa fall fungerar det. Vi tar några exempel här nedan.
Vanlig smuts
Ingen äldre skiva är helt ren. Därför ska du alltid tvätta av den med ett neutraliserande rengöringsmedel. Varför man gör det är för att neutralisera kemiska föroreningar. Dessutom hjälper det till att lyfta smutsen från ytan och från små porer. Det rengör bättre än endast vatten. Bäst är om du kan kombinera detta med högtryckstvätt, men rikligt med vatten fungerar också. Det är viktigt att skölja av betongen ordentligt.
Fläckar orsakade av syror som citron, vin, ättika och vinäger
Om du fått fläckar av dessa produkter har de säkerligen etsat sig i betongen. Det kan förklaras med att betonghuden fått frätskador. Det bästa, och enda, sättet att få bort sådana fläckar är att slipa bort dem. Gör man det, behöver man slipa hela skivan. Ibland kan det räcka med en vanlig slipning med excenterslip, ibland behöver man rejälare verktyg. Fungerar det med excenterslip bör du börja med ett papper runt 100-200 korn och sedan arbeta dig uppåt och avsluta med ett 1200-kornspapper. Efter detta behandlar man skivan som punkten "vanlig smuts" här ovan.
Fläckar orsakade av olja och fett
Det finns många husmorsknep för att få bort dessa fläckar, men det är ingenting vi går in på i den här guiden. Om man vill få bort fläckar av olja och fett ska man använda Betongrengöring Effektiv, från oss eller en liknande produkt från en annan tillverkare. Dessa medel är mycket kraftfulla. Var försiktig när du använder dessa medel då de nästan alltid är frätande. Detta för att skydda dig och din betong. Oftast ska man späda dessa med vatten. Då kan man börja med en mycket hög spädning, det vill säga mycket vatten, för att sedan göra den mer och mer koncentrerad om inte fläckarna försvinner. Sedan använder man en neutraliserande rengöring, som i punkten "vanlig smuts".
Fläckar orsakade av andra hushållskemikalier, hygienprodukter m.m.
Ibland vet man inte riktigt vad som orsakat en fläck på en betongyta, men i nästan alla fall är slipning nödvändig. Man kan alltid prova med neutraliserande rengöringsmedel som finns här i butiken, men om det inte skulle fungera är det slipning som gäller. Se punkten om fläckar orsakade av syror här ovan.
Så här börjar du ytbehandla din skiva
Nu har vi en betongyta som är redo för ytbehandling. Tyvärr är det inte helt rakt fram nu heller. Först måste du ta reda på ungefär hur sugande din yta är. Anledningen till detta är att om vi ytbehandlar en porös yta på samma sätt som vi ytbehandlar en tät kommer sugkraften i skivan ändå göra ytbehandlingen ineffektiv. Då tänker kanske många: "Varför inte bara behandla skivan som om den vore väldigt sugande?" Svaret på detta är att ytbehandlingen kommer ta flera månader att torka ur, och innan dess kommer inte ytan vara brukbar. Så, först tar vi reda på om ytan är mycket sugande eller inte. Det är enkelt.
Är ytan porös eller inte?
Ta ett glas vatten. Häll ut ca. 0,5 dl på betongen. Försvinner det ovanligt snabbt, inom någon minut, är din yta extremt sugande. Försvinner vattnet inom 5 minuter? Då är din yta sugande. Är vattnet inte borta inom en timme är din yta tät. Försvinner det inte alls eller pärlar sig? Då ska du fundera på om skivan kanske är ytbehandlad sedan tidigare eller om du inte fått bort den tidigare ytbehandlingen ordentligt.
Allt är inte svart och vitt. Det kan även bero på miljö, fuktighet på platsen och ytan kan vara diamantslipad i många steg, då är den också mycket tät. Tidsangivelserna ska ses som en tumregel och inte en exakt tidsintervall.
Ytbehandla betong med Betonglack och Topper
Om du har konstaterat att din betong eller avjämningsmassa du vill ytbehandla är extremt sugande genom att använda "vattentestet", gå till nästa steg. Om din skiva är något sugande, hoppa ner ett stycke och om din skiva är helt tät, hoppa ner tre stycken.
Det första lagret betonglack på en extremt sugande yta
Det första lagret med betonglack på en så pass porös yta är långt från delikat. Späd betonglacken 1:1 med vatten och dränk in ytan rejält. Fortsätt hålla betongen mycket våt under ca. 5 minuter. Låt den aldrig torka ut under denna tid. Efter 5 minuter kan du låta skivan dra åt sig. Antagligen kommer nu skivan suga åt sig ojämnt, det vill säga, det kan finnas platser där den nästan har torkat helt och andra platser där det finns pölar kvar. Ta då en mikrofiberduk, som du fuktat med vatten, och fördela den överblivna betonglacken. Om skivan inte vill dra åt sig detta, torka då upp överflödet. Låt aldrig betonglacken härda i tjockare lager på ytan. Betonglack ska ses som en sealer och sjunka ner i betongen.
Eftersom din betong är extremt sugande ska du upprepa detta steg en gång till innan du går vidare och ytbehandlar din yta.
Om du ytbehandlar en STOR yta som ett golv i hemmet eller butik, gör på samma sätt men sprid betonglacken med en raka eller en piassavakvast. Ta bort överflödet med en mopp eller liknande.
Låt detta lager torka ordentligt, gärna till dagen efter då du verkligen dränkt in din betong med betonglack. Fortsätt sedan till steget för en tät betong, för det är den efter detta.
Det första lagret betonglack på en sugande yta
På en sugande yta måste du först göra din betong mindre sugande. Det gör du på följande sätt: Späd betonglacken 1:1 med vatten och häll ut betonglacken flödigt. Det är viktigt att se till att betonglacken inte torkar på ytan under tiden. Skulle lacken mot förmodan torka in helt, behöver du fylla på. Efter 5 minuter borde det fortfarande finnas kvar betonglack på ytan. Torka upp det mycket jämt med en mikrofibertrasa, eller vid större ytor, en mopp. Låt det härda. Om ytan fortfarande är sugande kan detta steg behöva göras om. Tänk på att ytan inte kommer vara vattentät efter steget. Vad vi menar med "fortfarande sugande" är om vattnet dras in lika snabbt som tidigare. Upprepa då i sådana fall steget.
Det första lagret betonglack på en tät eller redan behandlad yta
Nu är din skiva redo för det första riktiga lagret betonglack. Applicera betonglacken, koncentrerad, genom att blöta en mikrofiberduk, eller ännu hellre en mopp som är till för våtdammning av golv. Moppen eller mikrofiberduken ska endast lämna en vattentunn hinna bakom sig, aldrig tjockare än så. En mopp är att föredra då det är enklare att få riktigt jämn applicering av produkten. Tänk på att inte arbeta med produkten för länge. Den torkar väldigt snabbt. Du bör i princip bara gå över varje plats en gång. Låt härda i minst 40 minuter.
Det andra lagret betonglack på en tät eller redan behandlad yta
Det andra lagret betonglack är enklare att applicera. Nu har du redan en yta att arbeta på. Gör på precis samma sätt som föregående steg. Vi vill betona igen att det endast ska vara vattentunna skikt. Låt detta sedan härda under 24 timmar.
Behandla ytan med Topper
Nu har det blivit dags för det första lagret Topper. Det ska appliceras på precis samma sätt som betonglacken i föregående steg. Återigen, innan vi börjar vill vi påpeka att Toppern ska appliceras vattentunt. Använd en våtdammningsmopp eller en fibertrasa för att sprida ut Toppern mycket jämnt. Låt sedan Toppern härda i 24 timmar och torrpolera sedan med maskin eller för hand. Detta ska göras med vitt skurnylon. Detta ger samma effekt som när man vaxar t.ex. en bil. Det tätar porerna i Toppern och gör den tät. Man kan polera upp Toppern till mycket hög glans om så önskas. Vi brukar säga att ju mer glans, desto mer hygienisk och lättstädad blir ytan.
Det första lagret ska alltså poleras för optimal funktion. När det är gjort ska nästa lager Topper på. Lika tunt och på samma sätt. Detta lager ska också härda i 24 timmar och sedan poleras med vitt skurnylon.
Om du följt dessa steg ska du nu ha en helt tät och mycket vacker yta. Stämmer inte det? Läs följande felsökningssteg nedan:
Felsöka ytbehandlingen
Fråga: Jag får vattenringar efter glas och dylikt, ytan verkar inte tät?
Svar: Ytbehandlingen är vattentät, men dock inte tät för vattenånga. Om du får vattenringar som sedan försvinner snabbt fungerar ytbehandlingen korrekt. Denna ytbehandling låter betongen andas och håller den frisk.
Fråga: Ytbehandlingen löser upp sig när jag får vatten på den
Svar: Tyvärr, och som tur är, är svaret att ytbehandlingen inte torkat ur ordentligt. Detta kan bero på många olika faktorer, som att ytbehandlingen lagts i för tjocka lager, betongen inte var tillräckligt torr när ytbehandlingen påbörjades, hög luftfuktighet eller att betongen inte var helt ren när du påbörjade ytbehandlingen. Det kan även bero på kemikalier på ytan eller i betongen, solsken, kraftiga värmeväxlingar och mer därtill.
I de allra flesta fall räcker det med att vänta. Det kan dock ta mycket lång tid, från några dagar till månader beroende på hur mycket fukt som är instängt. Om det beror på kemikalier kan hela projektet behöva göras om. Var då noga med att tvätta skivan med neutraliserande rengöringsmedel innan du påbörjar det igen. Tvätta bort ytbehandlingen med hjälp av hett vatten och vitt/grönt skurnylon beroende på hur hårt behandlingen sitter.
Jag har fått bestående fläckar i ytbehandlingen
Fläckar är fullt möjliga att få i ytbehandlingen även om behandlingen är gjord 100 % korrekt. Om något får ligga kvar allt för länge på ytan kommer det att lämna fläckar. Dessa är dock ytliga och kan repareras med hjälp av lite vatten, skurnylon och eventuellt lite ny Topper på just det stället.
Om fläckarna däremot har gått igenom ytbehandlingen och satt sig i betongen beror det på att ytbehandlingen inte varit tillräckligt tät. Detta kan bero på att produkten inte härdat ut (se föregående fråga), bristfällig polering eller en för sugande skiva som inte mättats tillräckligt. Om fläckarna har skapats av en syra kan den ha frätt igenom betongen. I vilket fall kommer du att behöva göra om ytbehandlingen. Se föregående fråga om att betongen löser upp sig.
Jag har fått repor i ytbehandlingen
Små repor kommer alltid att uppkomma genom normalt slitage. Det fina med Topper är att man kan rekonditionera skivan på flera olika sätt. Om du tillsätter 0,1–1 % i städvattnet och torkar av ytan med detta regelbundet, läker dessa repor automatiskt efter några gånger.
Större repor kan även de rekonditioneras genom att tillsätta 5 % i varmt vatten och torka av skivan.
Väldigt djupa repor behöver lite mer omsorg och kan vara svåra att laga lokalt. Tricket är att ta ett vitt skurnylon och varmt vatten för att polera bort repan. Därefter måste man göra om ytbehandlingssteget med Topper.
Mer information om Topper och Betonglack
Vi får väldigt många frågor om Topper, och de handlar om allt från hur man behandlar källartrappor, målade betongytor, klinker, kakel och mycket annat. Det fungerar faktiskt väldigt bra. Betonglack är dessutom en superbra dammbindare för t.ex. murstockar och andra porösa ytor. Du kan behandla tegel, betong, flytspackel, fog, sten och flera andra ytor med produkten.
Bilder till guiden kommer.
Vi hjälper dig gärna! Om du har specifika frågor om produkten eller användningsområden, hör av dig till oss. Vi på Cria använder produkterna regelbundet själva. Kontakta oss via webben eller besök vår butik i Linköping.