Silikon till gjutformar, så här gör du

Skapa silikonformar med hjälp av silikon är både snabbt och praktiskt. Det kan kännas lite knepigt att komma igång, därav har vi tagit in ett silikon som heter Formsilikon RTV 108, som både är väldigt prisvärt och lätt att komma igång med. I detta blogginlägg går vi genom andra bitar som skillnaden mellan latex och silikon, olika typer av silikon m.m. Vill du bara veta hur du gjuter med silikon, scrolla ner en bit.

Skillnaden mellan Latex och Silikon

En vanlig fråga vi får på Cria är vilket gjutmaterial man ska välja till ett specifikt projekt. Det här är någonting som vi kommer gå mycket djupare i snart på en dedikerad sida, men frågan vad skillnaden är mellan latex och silikon är en av dessa frågor.

Utan att gå in på några tekniska bitar, utan istället koncentrera oss på vilka gjutformsprojekt de olika typerna av avgjutningsmaterial kan vara lämpliga till, finns det några skillnader. Först och främst, vad har man tänkt att gjuta av. Förvulkad latex är speciellt lämpligt till lite högre former att pensla på som t.ex. en flaska medan silikon är lämplig att hälla över objekt. Med latex gör man formar i ett stycke, med silikon kan man göra flerdelade formar. Detta är speciellt lämpligt om du t.ex. ska gjuta av någonting som har ett hål i sig. I sin enklaste form kan man säga en ring som du vill gjuta runt om. Det fungerar inte med latex, men med silikonet kan du göra en avdelare och gjuta en halva i taget för att sedan sätta ihop och gjuta en hel ring. Vidare finns det flera material som inte lämpar sig i latexformar, som t.ex. resin, polyuretan och mer.

Djupare än så går vi inte i detta blogginlägg, men mycket mer information kommer. Är du intresserad av gjutning och alla hjälpmedel ska du hålla utkik, både här och på våra sociala medier.

Olika typer av silikon

Det finns två grupper gjutsilikon,  kondensationshärdande och additionshärdande. På samma sätt som i förra stycket kommer vi inte gå in på de tekniska delarna utan förklara skillnaden så enkelt som möjligt. Ett Additionshärdande silikon är många gånger ett blandningsförhållande på 1:1, det vill säga du blandar lika delar A och B. Ett kondensationshärdande silikon däremot är oftast en flytande härdare som du tillsätter från ca 1-10%. Additionshärdande är ofta mer exakta än vad kondensationshärdande silikoner är, men för att detta ska vara märkbart måste man gjuta saker som ska passa in i varandra. När du ska skapa en gjutform till t.ex. en gipsfigur till dekoration spelar valet mellan dessa två typer väldigt lite, om någon, roll.

Så här gör du - Gjut med RTV-silikon

I det här exemplet använder vi oss av vårt Formsilikon RTV 108 som är ett kondensationshärdande silikon. Ett prisvärt, snabbt silikon med låg viskositet som tränger in i de allra finaste detaljerna.

Förbered verktygen

Innan du börjar, se till att du har alla nödvändiga verktyg och material till hands:

  • RTV-silikon och tillhörande härdare
  • En våg för exakt mätning av materialet (det är alltid bäst att väga när man ska blanda)
  • Ett rent och torrt blandkärl
  • En omrörare av plast.

Se till att arbeta i rumstemperatur. Även om silikon hanterar lägre och högre temperaturer är det viktigt med en stabil temperatur under processen.

Mät rätt mängd härdare

Börja med att mäta upp önskad mängd RTV-silikon i din blandningsskål. Härdarens mängd bör vara mellan 2-5% av den totala silikonvikten. För exempelvis 100 gram silikon:

  • Vid 2% härdare: 2 gram härdare
  • Vid 5% härdare: 5 gram härdare

Använd vågen för att noggrant mäta härdaren och häll ner den i silikonen.

Börja med långsam blandning

För bästa resultat är det viktigt att blanda långsamt och noggrant för att undvika att luftbubblor bildas. Använd spateln för att försiktigt röra om i silikonet. Börja från kanterna och arbeta dig mot mitten. Skrapa sidorna och botten av skålen ofta för att säkerställa att allt blandas ordentligt.

Öka rörelsehastigheten gradvis

Första gångerna du gör detta är det bättre att vara extra noga och låta det ta tid. Efter att du blandat långsamt i ungefär 1-2 minuter och härdaren har börjat integreras med silikonen, kan du öka hastigheten något. Var försiktig så att du inte drar in för mycket luft i blandningen. Fortsätt skrapa sidorna för att säkerställa att allt blandas jämnt.

Kontrollera blandningens homogenitet

Efter totalt ca 3 minuters blandning bör silikonet vara jämnt och utan strimmor. Om du ser några ofärgade partier innebär det att härdaren inte är korrekt blandad, fortsätt då att blanda.

Undvik luftbubblor

Om du märker att blandningen börjar få mycket bubblor kan du låta den stå i ett par minuter för att låta de största bubblorna stiga till ytan. Med Formsilikon RTV 108 har du upp till 60 minuter på dig att arbeta med silikonen, du har gott om tid. Om man vill kan man även avlufta detta silikon i en vakuumkammare, men det är ingenting vi går in på i den här guiden.

Häll silikonet långsamt

När du har blandat klart, häll silikonet långsamt i formen, helst på en och samma punkt för att minska risken för att nya bubblor bildas. Häll gärna silikonet i en mycket tunn strimma från relativt hög höjd. Det gör att eventuella luftblåsor spricker redan på vägen ner.

Arbeta i ett rum med kontrollerad temperatur för att undvika att silikonet härdar för snabbt eller för långsamt.

Det låter som många punkter, men processen är väldigt enkel. Vi nämnde tidigare att det är snabbt. Du har en form redan efter 4-6 timmar med vanlig härdare. Vill man kan man även tillsätta snabbhärdare, då är den klar redan efter otroliga 2 timmar. Det är snabbt!

Häng med oss och lär dig mer om gjutning

I det här blogginlägget har vi pratat om några av egenskaperna hos latex och silikon. Vi har hållit det väldigt enkelt. Det finns mycket mer att säga om dessa material. Till vår hjälp har vi tagit in en expert. Mer om den här personen kommer du få läsa snart, men vi kan redan nu avslöja att det kommer bli många video-guider, blogginlägg och guider om allt som rör avformningsmaterial, gjutmaterial, betonggjutning, ytbehandlingar och mycket annat.

Vi kommer skriva och filma enkla guider och de som går riktigt ner på djupet. Vill du inte missa någonting är det en bra idé att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Det blir en spännande och utbildande tid framöver med massor nya varor i sortimentet.

Hitta silikon hos Cria