Shore-skalan och varför den är viktigt för dina gjutprojekt
Publicerad 2024-10-24 17:35 av EmelieOm du någonsin har undrat hur olika material mäts när det gäller deras hårdhet så har du säkert hört talas om Shore-skalan. Den är avgörande för allt från gjutformar till materialval inom hobby och industri. Men hur funkar den och hur vet du vilken skala som passar ditt projekt? Häng med så kommer du ha lätt att välja material till ditt nästa projekt.
Vad är shore-skalan?
Shore-skalan är ett sätt att mäta hur hårt eller mjukt ett material är, och namnet kommer från Albert Shore som uppfann metoden. Det finns flera varianter av skalan beroende på hur mjukt eller hårt materialet är. Shore A används för mjuka material som gummi, medan Shore D passar för hårdare material som plast. Shore 00 är för de allra mjukaste materialen som skumgummi och geléer. Man mäter genom att trycka en liten spets mot materialets yta och se hur djupt den sjunker in. Ju djupare spetsen går desto mjukare är materialet och desto lägre blir siffran på skalan. Enkelt va?
Varför har detta betydelse när jag väljer gjutformsmaterial eller gjutmaterial?
Att känna till Shore-värdet på både gjutmaterialet och formmaterialet underlättar enormt eftersom det hjälper dig att hitta rätt kombination för ditt projekt. När det gäller gjutmaterial, som epoxi eller polyuretan, är Shore-värdet viktigt för att avgöra hur hårt eller flexibelt det färdiga föremålet blir. Om du behöver något flexibelt, som gummiaktigt material, väljer du ett lägre Shore-värde. För hårdare och mer stabila föremål är ett högre värde bättre.
När det gäller gjutformsmaterialet hjälper Shore-värdet dig att förstå hur formen kommer att bete sig under avformningen. Ett mjukare formmaterial med lägre Shore-värde gör det lättare att lossa detaljerade eller ömtåliga föremål utan att skada dem. Å andra sidan kan ett hårdare formmaterial vara bättre om du gjuter något tungt eller behöver att formen håller sin form under tryck. Genom att förstå Shore-skalan kan du anpassa både ditt formmaterial och gjutmaterial för att få det resultat du vill ha.
Exempel på hårdheter
Vi har gjort en Shore-Skala på svenska som gör det lite enklare att förstå hur hårt ett material är. Klicka på den för att se den i större format. Nedan har vi även skrivit fler material som inte finns med på bilden.
- Shore 00-skalan (mjuka och flexibla material)
- Marshmallows – Shore 00-10 (mycket mjuka material)
- Gelinsulor – Shore 00-30 (stötdämpande inlägg)
- Skumgummi – Shore 00-40 (används i madrasser och kuddar)
- Shore A-skalan (mjukare till halvhårda elastomerer och gummimaterial)
- Gummiband – Shore A-20 (mycket flexibla)
- Suddgummi – Shore A-50 (används i skolor)
- Sulor på löparskor – Shore A-70 (sportskor och stövlar)
- Läderbälten – Shore A-80 (hårdare och hållbara)
- Shore D-skalan (styva och hårda plastmaterial)
- Golfbollar – Shore D-50 (slitstarka och styva)
- Shoppingvagnshjul – Shore D-60 (används i industrihjul)
- Ben – Shore D-90 (mycket hårt material)
- Trälinjaler – Shore D-70 (hårda och styva)
Värdena i denna lista kan variera från olika tillverkare och tillverkningsmetoder av de olika produkterna.
Spara gärna ner vår Shore-skala på svenska
Du får gärna spara ner och använda vår Shore-skala för att förstå olika materials hårdhet och mjukhet på ett enkelt sätt. Tänk bara på att inte göra om skalan eller ändra innehållet. Shore-värden är något vi ofta arbetar med här på Cria, särskilt när det kommer till våra silikoner och andra gjutmaterial som vi testar inför butiken. Genom att välja rätt Shore-värde kan du säkerställa att ditt projekt får den perfekta balansen mellan flexibilitet och hållbarhet. Kolla in vårt sortiment för att hitta material som passar just ditt behov!